Valpeplaner
Når vi planlegger kull, vil informasjon om kombinasjon, helse osv. legges ut her.
Noen ganger har vi behov for fòrvert til valp eller voksen - alternativt omplassering /salg av voksen hund dersom vi opplever at hunden ikke trives i flokk. Ved behov for ny(e) eiere/fòrvert vil vi legge ut info her
Om du/dere er interessert i en kommende Ki-po Zii valp, send oss noen ord så kan vi avtale et besøk på Ise. Epostadressen vår er; tibbe@kipozii.no
Ufravikelige krav
Som valpekjøper hos oss, forplikter du/dere til å ivareta hundens helse i form av årlig vaksine, HD røntgen ved 12-18 mnd. alder samt tre øyelysinger i løpet av hundens 7 første leveår (se informasjon om dette under meny helse). Dette er kontraktfestet og ikke fravikelig. Informasjon om HD (LTV) - øyelidelser mva. som finnes på våre linjer skal du få dokumentert av oss.
Ny valp ?
Vi glemmer fort hvor altoppslukende tiden med ny valp kan være. Der hjertet svulmer over av kjærlighet kan perioden for noen gå over i ren frustrasjon - var ikke slik en så for seg sin nye firbente venn.
HUSK - innsatsen du legger ned i hundens to første leveår vil du få glede av i et tosifret antall år senere. Har du/dere hilst på en voksen og sindig TT har den mest sannsynlig blitt håndtert og veiledet korrekt av sin eier fra ung alder. En valp vil utfordre deg/dere på lederskap.
De første ukene hos oss får valpene dekket sitt primærbehov som søvn og melk av mor. Vi passer på at de har gode vekstforhold i valpekassen. Når de blir rundt fire uker har de stablet seg på føttene og begynt å utforske leker, lukter og lyder utenfor valpekassen. Om mor er trygg i sin rolle, flyttes valpene ned i 1.etg. der kontor er omgjort til valperom.
Melk blir «dessert» og mat blir presentert i skål. Vi starter så smått med renslighetstrening, dvs. uansett tid på året vil de bli tatt ut etter mat og når de våkner. Men, valpen er ikke renslig ved 8 ukers alder når den flytter, det tar tid å utvikle blærekapasitet. De første ukene må dere belage dere på mange turer ut, når valpen våkner, når den har lekt, spist osv.
En valp biter i lek, det har vært en del av dens utvikling i valpekassen med søsken. Det kan ta tid å venne valpen av med dette. Det er viktig å huske at knurring er en del av hundens språk, og det er du som leder som må finne ut hva hunden vil «fortelle». Knurring er ikke ensbetydende med aggresjon, det er et signal på kommunikasjon.
En valp er et flokkdyr og tilvenning til å være alene må dere forvente kan ta tid. Selv om eier er hjemmeværende, anbefaler vi alle å trene hunden til å være alene. Før valpen flytter hjem til dere, tenk over hvor hunden skal sove og trenes på å være alene. Det må være et trygt sted for valpen som i sin utforsker trang kan komme til å bite på ledninger etc.) Hvor fort dere lykkes med å venne valpen til å være alene kommer an på innsatsfaktoren deres.
Det valpen/hunden lærer må holdes vedlike, spesielt de to første årene vil den «glemme» innlæring da den tester nye grenser. Den perioden kan sammenlignes med puberteten til ungdom.
En Tibetansk Terrier vil ikke bli håndtert med streng stemme og absolutt ikke med negativ håndtering. Best læring oppstår når man finner treningsform som valper liker. Valpen/hunden trenger en leder, forutsigbarhet og masse ros er veien til et godt samarbeide.
Pelsen til TT består av hår & ull og i overgang fra valpepels til voksen pels endrer strukturen på håret seg. Den feller ikke pels som andre raser. Ull vil produseres gjennom hele år, og selv om hunden klippes ned må det forventes å bruke tid på pelsarbeidet. Valpen er ikke født med egenskap å ligge i ro under pelsarbeidet, klipping av klør, sjekk av tenner, ører etc. Dette må være en av de daglige rutinene dere etablerer. Det er lettere å få valpen å ligge i ro når pelsen ikke er full av tover enn den dagen dere står der med en pels full av knuter.